tiistai 10. marraskuuta 2009

Planetaario

Vuosi 2009 on virallisesti tähtitieteen juhlavuosi ja sitä juhlistettiin myös Sellon kirjastossa. Lokakuun alussa kirjaston aulaan ilmestyi URSA:lta (Tähtitieteellinen yhdistys ry) lainattu Starlab-planetaario. Hopeanvärinen, ilmalla täytettävä kupoli herätti uteliaisuutta ja kiinnostusta asiakkaissa. Viikon aikana planetaarioesityksiä kertyi 40 ja osallistujia oli yhteensä n. 600. Päivisin planetaariossa vierailivat koululuokat opettajineen ja iltaisin esityksiä pidettiin myös muulle yleisölle.

Planetaariossa tutustuttiin aurinkokuntaan ja yleisimpiin taivaan ilmiöihin. Tähtiin matkattiin teemalla "Lokakuun tähtitaivas". Tähtikuvioiden tunnistamista ja tähtien liikettä taivaankannella harjoiteltiin Otavan ja Pohjantähden avulla.

Planetaario oli erityisen suosittu lasten ja nuorten keskuudessa. Aktiivisimmat kävivätkin seuraamassa useamman kuin yhden esityksen ja opiskelivat tähtitieteen perusteita innokkaasti mukana. Planetaarioon tultiin myös rentoutumaan tähtipeiton alle ja koettiinpa välillä myös vähän vauhtia siirryttäessä pohjoisnavalta päiväntasaajalle. Planetaarioesitysten vetäjinä ahkeroivat nuortenosasto Pointin ja Lastenmaan henkilökunta.

Ei kommentteja: